Zašto Zeus Faber

Zeus Faber – na hrvatskom kovač ili raširenije šanpjer, jedna je od najpoznatijih riba Jadrana. Osim što je gastronomski užitak za sve ljubitelje ribe, kovač je vrsta čije je ime prožeto poviješću i kulturom.

Šanpjer, davno udomaćena izvedenica talijanskog San Pietro, dolazi od imena Svetog Petra, apostola.

Jedna od legendi kaže kako ga je Isus poslao da ulovi ribu. Kako pri ruci nije imao nikakav alat, ulovio ju je rukama, a na tijelu ribe gdje ju je uhvatio palcem ostao je kružni otisak.

Od svih šampjera jedan je u svjetskim razmjerima poseban – onaj kojeg je prvi snimio podmorski avanturist i dokumentarist Miro Andrić. Snimljen u hrvatskom podmorju na predivnim Brijunima, bio je jedinstvene boje – zlatno žute.

Vođen kovačem zlatne boje, motiv je postao snimateljev svojevrstan zaštitni znak čiju je priču odlučio ispričati kroz café bar.

Café bar Zeus Faber je tako i sam postao mjesto legendi, morskih motiva, mira, umjetnosti i druženja, spojenih u priču kojom se vodimo i njegujemo već više od 10 godina, što nas čini najstarijim i prvim café barom na Trgu 101. Brigade u novijem naselju Špansko-Oranice.